Отидете към основна версия

1 770 6

Китай свали лихвите, за да подкрепи икономиката

  • китай-
  • лихва-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • зараза

Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайската централна банка изненадващо свали лихвите по репо сделките с 20 базисни пункта. Това е най-силното понижение на тази лихва от близо пет години и цели да облекчи натиска върху икономика, засегната силно от коронавирусната пандемия, предаде "Ройтерс".

Народната банка на Китай съобщи на сайта си, че намалява 7-дневната репо лихва от 2,40 на 2,20 на сто без да мотивира решението си.

Ма Дзюн, съветник на централната банка, каза пред държавните медии, че Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика и решението е взето с цел китайските компании да възобновят дейността си в условията на глобалната вирусна ситуация и влошаването на външноикономическата среда. Това е третото намаление на 7-дневните репо лихви от ноември 2019 година.

Континентален Китай съобщи в неделя за 31 нови случая на коронавирус, сред които една вътрешно предадена инфекция, предаде Националната здравна комисия. Ден по-рано новите случаи бяха 45. Регистрирани са четири нови смъртни случая, с което общият брой на жертвите от избухването на епидемията нарасна на 3 304 души. Общият брой на заразените към 29 март вечерта е 81 470 души.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини