Отидете към основна версия

13 378 28

За мафията вирусът не е заплаха, а възможност

  • джузепе говернале-
  • италия-
  • мафия-
  • полиция-
  • възможност-
  • заплаха

Малките предприемачи, изпитващи недостиг на средства, могат да се обърнат към мафията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато Италия скърби за жертвите на новия коронавирус, а мнозина се подготвят за трудни времена след заразата, в страната изглежда има някой, който печели от всичко това. Това е организираната престъпност.

Италианската мафия може да превърне заплахите във възможности. Това заяви пред AFP Джузепе Говернале, едно от лицата в местните служби, което ръководи операциите срещу престъпниците.

В момента той оглавява Дирекцията за антимафиотски разследвания, която координира и контролира всички провеждани в Италия разследвания срещу организираната престъпност. „Опитът ни казва, че италианската мафия има способността да използва това, което изглежда като заплаха, за да го превърне във възможност. Мафиотите ще преминат към режима на оцеляване на мафията в трудни времена, който може да се резюмира така: тръстиката се огъва, но не се чупи”, заяви антимафиотът.

Те ще търсят пропуските в системата. Икономическото възстановяване след коронавируса ще бъде много голямо събитие. Ще се въртят огромни суми пари и нашата цел ще бъде да намерим баланса между изискванията на възстановяването и борбата срещу проникването на мафията, посочи Джузепе Говернале.

„Ние си даваме сметка, че ще има опити за проникване, мафията винаги е една стъпка напред. Тя със сигурност вече подготвя планове да се възползва от ситуацията, но ние също имаме създаден по този случай план срещу тях”, категоричен е Говернале. Една от най-големите опасности е малките предприемачи, изпитващи недостиг на средства поради предизвиканата от коронавируса криза, да се обърнат към мафията, за да получат нови средства, позволяващи им да продължат временно дейността си.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.

Свързани новини