Отидете към основна версия

24 504 350

Румен Радев за COVID-19: Кабинетът уби бизнеса. Да се върнем към нормалността

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • румен радев

Първо отчет, а след това удължаване на извънредното положение

Снимка: БГНЕС

Считам, че правителството дължи обяснение за извънредното положение от последния месец, каза президентът. По думите му много българи се нуждаят от помощ. "Гладът може да надделее над страха, а последствията рискуват да са задължителни от самия коронавирус. Трябва да си поставим национална цел".

Това заяви президентът Румен Радев в изявление по повод предложението на правителството за удължаване на извънредното положение.

Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас, каза още той.

Радев обясни, че здравеопазването ни следва да възприеме по-гъвкава стратегия срещу коронавируса. "Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпът на хронично болните, а мерките трябва да са ясни и ефективни".

Част от мерките в извънредния закон се определят и от гражданите и от бизнеса като недостатъчни. "Формулата 60/40 е трудно приложима", добави.

Радев заяви, че в условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. "Правителството прибягва до нов заем до 10 млрд. лева, преди да използва резервите в бюджета".

Очакваните мерки не са свързани с финансова помощ, а баланс между ограничение и социална активност. "Непосилните глоби са неприемливи", обясни държавният глава.

Трябва да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, апелира Радев, като обясни, че е необходима мисъл за другия. "Кризата открои своите скрити герои - лекарите, полицаите, преподавателите, учениците и др.".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 151 гласа.

Свързани новини