Отидете към основна версия

2 931 39

Проф. Кантарджиев: Здравето на нацията е на първо място

  • проф. тодор кантарджиев-
  • щаб-
  • бцж

''Ако се окаже, че БЦЖ ваксината защитава, ние сме най-ваксинираната нация в света и това би било добре за нас'', коментира проф. Кантарджиев

Снимка: БГНЕС

''Дали са удачни мерките зависи от това за колко време се удвояват случаите на заболели. У нас този срок се забавя и не тръгваме рязко да се катерим по скалата. Това е добре, защото показва, че по-малко хора ще се разболеят едновременно и обществото ще е по-спокойно. Всеки спечелен ден ни дава шанс вируса да изчезне, както подобните на него в топлото време'', това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването ''Панорама'' по БНТ. Той е директор на Центъра за заразни и паразитни болести, а същевременно с това и заместник-началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България.

''Ако се окаже, че БЦЖ ваксината защитава, ние сме най-ваксинираната нация в света и това би било добре за нас'', коментира проф. Кантарджиев.

''Направиха се 7000-8000 тестувания в страната. Сега активно се изследват, например лекар или сестра, грижещи се за заболелите, както и служители на електроцентали и транспорт. А не на последно място и всички болни с двойна бронхопневмония, те също се тестуват за коронавирус. Всичко това го направихме. Всички съмнителни случаи се потвърждават в референтната лаборатория. Няма да оставим народа без диагностика'', категоричен бе той.

''Здравето на нацията е на първо място. Не можем да рискуваме здравето и живота на хората. Умират не само възрастни, но и млади. Трябва да се прояви малко търпение. Този народ е оцелял в толкова трудни времена. Не трябва да мрат хора, както в други европейски държави. Това е един от най-големите тестове за морала на нацията ни'', смята заместник-началникът на Щаба.

''През 80-те години ни учеха, че всеки пациент трябва да се смята за потенциално заразен със СПИН, когато нямаше лечение. Сега с коронавируса е така'', сподели професорът.

''Това да изоставиш възрастните хора, които построиха държавата и изживяха Прехода... те нямат хубавия живот на европейските пенсионери, не можем да ги оставим сега. Ще направим всичко възможно, за да ги опазим и да оправим икономиката си'', заяви още проф. Тодор Кантарджиев и добави, че според него и партиите трябва да се обединят.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини