Отидете към основна версия

2 624 13

Сърбия започва лечение на болните с кръвна плазма

  • кръвна плазма-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • пациенти-
  • лечение

Сърбия навлиза в максимума на епидемията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сърбия започва лечение на болните от COVID-19 с кръвна плазма, съобщи епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич на пресконференция, съобщава вестник "Новости".

В пресконференцията участва и епидемиологът Предраг Кон, според когото Сърбия навлиза в максимума на епидемията и се очаква той да продължи най-много още две седмици, тоест да мине шестата седмица, след което ще бъде направена оценка на ситуацията.

Двамата епидемиолози уточниха, че краят на мерките засега не може да се прогнозира и по същността си те се свеждат до намаляване на физическите контакти. В Сърбия тази седмица влиза в сила нов полицейски час, от петък в 17 часа до понеделник в 5.00 и правителството обмисля още по-строги мерки, съобщи премиерът Ана Бърнабич.

Сърбия следва примера на Турция, която вече започна да лекува пациенти с кръвна плазма. Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус. Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини