Отидете към основна версия

24 459 538

Ген. Мутафчийски: Напът сме да се провалим. Ще предложа маските да са задължителни

  • ген. мутафчийски-
  • венцислав мутафчийски-
  • национален оперативен щаб

''Няма единност в обществото'', констатира ген. Венцислав Мутафчийски

Снимка: БГНЕС

"Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни. Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме напът сами да провалим всичко'', това заяви началникът на Щаба за борба с коронавируса в България ген. Венцислав Мутафчийски в предаването ''Панорама'' по БНТ.

Той довери, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън.

Генералът смята, че много хора са отправили грешни послания.

''Няма единност в обществото'', констатира ген. Мутафчийски.

Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процентът на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

''Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата. При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой - не'', уточни началникът на Щаба.

''Тестовете със сигурност няма да решат проблема. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет. : Всъщност от Корея и от Китай все повече има съобщения за такива резаразявания'', заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

''Топлото и влажно време не влияят особено за вируса'', обясни Мутафчийски и допълни, че все още е напълно неясно как ще се държи COVID-19 при топло и сухо време.

''С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията'', аргументира Мутафчийски отказа си да се правят масово бързи тестове сега.

Според него ние сме царе на изключенията. И то до такава степен, че правилата стават изключение. С напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, смята, че би трябвало да се предложат по-строги мерки.

''Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора'', каза той и добави, че ще предложи тези неща на правителството.

Според него е добре хората да си останат вкъщи по празниците.

''Толкова много хора спазваха тези правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех'', каза още генералът.

''Аз имам достатъчна популярност в моите среди. Малко се чуствам изнасилено популярен'', заяви в заключение ген. Венцислав Мутафчийски, като с това си изказване той декларира, че популярността не му допада.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 124 гласа.

Свързани новини