Отидете към основна версия

3 929 39

Тръмп разпореди: Италия е наш близък съюзник, ще помогнем

  • италия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • коронавирус-
  • помощ

Вашингтон помага на Рим

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп разпореди на представители на американската администрация да окажат помощ на Италия в борбата с коронавируса посредством доставка на медицинско оборудване, хуманитарна помощ и друга подкрепа, предаде "Ройтерс".

В разпореждане до няколко министри от правителството президентът разпореди редица мерки за подпомагане на Италия, в това число и американският военен персонал да е на разположение за осигуряване на телемедицински услуги, помагане в изграждането на полеви болници и транспортиране на доставки.

"Италианската република, един от нашите най-близки и най-стари съюзници, е опустошена от пандемията COVID-19, отнела вече над 18 000 живота там, довела голяма част от италианската здравна система до ръба на колапса и заплашваща да потопи италианската икономика в дълбоката рецесия", се казва в документа на Тръмп.

Той разпорежда на министъра на търговията да насърчи американските доставчици да продават продукти, поискани от италианските власти с изключение на онези, които ще са нужни за овладяване на пандемията в САЩ. Италия към момента е страната с най-много смъртни случаи в света от коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини