Отидете към основна версия

36 791 258

Москва се търкаля в пропастта на коронавируса

  • русия-
  • коронавирус-
  • пропаст-
  • александър коваленко-
  • владимир путин

Кремъл не се интересува много от здравето на самите руснаци, а от рейтинга на Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусната епидемия в Русия, която не съществуваше преди месец там, продължава да поставя антирекорди, пише военно-политическият наблюдател Александър Коваленко в "Одески куриер".

Над 12 хиляди са заразените, което е по-висок брой от болните в Южна Корея. Липсват оборудване и основни средства за защита на населението. Реалната ситуация в страната вече трудно може да бъде скрита от властите. Прави впечатление, че пропагандните методи за укриване на мащаба на епидемията са вредни за самите руснаци. Те се състоят в транспортиране на необходимото оборудване и предпазни средства в чужбина, за демонстрация на загрижеността на Русия за онези, чието положение уж е много по-лошо. От своя страна комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова призна за катастрофалния недостиг на маски и антисептици, както и да трудностите с тестването на коронавирус в Руската федерация.

От друга страна, настоящото развитие на ситуацията не само потвърждава, че тя е добре известна на властите, но и че те са готови да изпълняват сценария за максимално забавяне на карантината. Въпреки че кметът на Москва преди всички останали помоли руския президент Владимир Путин да наложи карантина и да затвори столицата от външния свят. Поглеждайки назад към събитията от средата на март, човек неволно стига до извода, че сривът в столицата се е случил тогава и заради властите сега той просто лети в бездната.

Да, сега градовете в Русия и особено Москва преминаха към самоизолация. В столицата бяха въведени специални разрешителни за придвижване, налагат се и глоби. Но не е ли твърде късно? Онзи ден стана известно, че в Националния медицински изследователски център на Херцен при Министерството на здравеопазването на Руската федерация, който лекува пациенти с рак, коронавирусът е диагностициран при 138 от 277 служители. В момента една от сградите е изолирана и оградена от руската гвардия. В мрежата се публикуват все повече видеоклипове на дълги колони от линейки, които се редят на входовете на болниците.

Анастасия Ракова, заместник-кмет на Москва по социално развитие, наскоро каза, че столичните болници и линейки работят на своя предел. Но сега дори не е пикът на коронавирусната епидемия. Или? Факт е, че Анастасия Ракова подчерта, че столичните болници са пълни не само с пациенти с коронавирус, но и с пневмония - приблизително 85% от общия брой пациенти. Това подсказва, че традиционният метод за прикриване на COVID-19 продължава да се прилага в Москва толкова успешно, колкото и в регионите. И не е изненадващо, че дори призивите на Путин към руските граждани не съдържаха такива термини като карантина, епидемия. В мека форма той обяви уикенд, месец... без да използва истински и честни изрази. И всичко това, защото Кремъл не се интересува много от здравето на самите руснаци, а от поддържане на рейтинга на Путин и потискане на коронавирусната паника по всякакъв възможен начин. От крещящи и безцеремонни лъжи, до разсейване чрез изпращане на "хуманитарна" помощ до САЩ с предоставянето на фактура, до парада. Междувременно Москва продължава да се търкаля в пропастта на коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 161 гласа.

Свързани новини