Отидете към основна версия

3 489 25

Times: Първата ваксина срещу COVID-19 ще е готова още през септември

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • covid-19

Професор от Университета в Оксфорд изрази 80% увереност, че пробивът ще е налице

Снимка: Shutterstock

Надпреварата за откриване на ваксина срещу COVID-19 продължава с пълна сила, като проф. Сара Гилбърт от Университета в Оксфорд изрази “80% увереност“ пред авторитетното издание Times, цитирано от Bloomberg, че това ще се случи още през идния септември.

Редица учени през изминалите седмици се изказаха по темата и прогнозираха, че подобен пробив ще е възможен най-рано след 12-18 месеца, позовавайки се на опита си при предходни епидемии. Проф. Гилбърт обаче оспорва това, като посочва огромното количество информация, което се събира всеки ден за новия вирус.

Екипът на ваксинолога ще започне човешки изпитания след две седмици, но все пак остава въпросът - кога резултатите ще са категорични? Именно по тази причина тя смята, че шансовете за успех през септември са около 80%, защото не бива да се пренебрегват рисковете от потенциални странични ефекти. За целта е нужно да се изследват хиляди доброволци по време на клиничните изпитания.

Проф. Гилбърг допълни, че е в разговори с правителството, за да се организира мащабно производство, работата ѝ ще бъде следена зорко и още преди финалния резултат ще бъдат произведени големи количества ваксини с риск от загуби в случай на провал. Но при сбъдване на добрите прогнози, широкото национално ваксиниране ще може да започне мигновено.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини