Отидете към основна версия

2 828 26

Гърция потвърди, че по турския бряг се събират мигранти

  • мигранти-
  • гърция-
  • бежанци-
  • турция-
  • коронавирус-
  • нотис митаракис

Турция ще продължи да оказва натиск

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на миграцията на Гърция Нотис Митаракис заяви, че действително по турското крайбрежие срещу гръцките острови в Егейско море са започнали да се събират мигранти, но няма индикации те да са заразени с коронавирус, както съобщиха някои медии в южната ни съседка през почивните дни, пише вестник Kathimerini.

„От самото начало знаехме, че Турция ще продължи да оказва натиск“, отбеляза Митаракис пред телевизионния канал „Мега“. „След първоначалната силна реакция на Гърция при Марица и на островите, може и да успяхме да предизвикаме значителен спад на пристигащите от началото на март, но знаехме, че в един момент притокът ще се върне и затова оставаме нащрек“, заяви той, цитиран от агенция "Фокус".

„Определен брой мигранти са се събрали, но засега няма никакво потвърждение, че те са заразени с коронавирус, както твърдяха някои медии през уикенда“, добави той. Министърът обеща, че гръцките власти ще направят всичко възможно, за да предотвратят всякакви преминавания на гръцка територия с лодки. „Оставаме нащрек за охраната на националните граници, но и за защитата на приемните центрове от коронавирус“, каза той.

Всички мигранти, които пристигнат на гръцките острови, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни. Министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис заяви, че гръцките власти са успели значително да ограничат пристигащите от Турция и че инспекциите ще продължат. Притеснителен проблем е новата тактика на турските контрабандисти, наблюдавани при неотдавнашния инцидент край остров Тиа, използващи товарни кораби за превоз на голям брой мигранти в Гърция.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини