Отидете към основна версия

1 269 46

Фандъкова: Над 90% от софиянците спазват мерките срещу коронавируса и им благодаря за това

  • коронавирус-
  • софия-
  • йорданка фандъкова

СДВР, с малката подкрепа на Общинска полиция, са на терен непрекъснато и следят дали се спазват мерките в хранителните магазини и другите обекти

По-голямата част от софиянците спазват правилата. Моето наблюдение е, че над 90% от тях спазват правилата и им благодаря от сърце за това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Заради останалия малък процент, рискът за всички е много голям. Затова контролът трябва да бъде изключително сериозен. Всичко зависи от нас. Ако спазваме правилата, няма да има такива тежки забрани. Молбите ми към хората са две – търпеливо да изчакват на КПП-то на пазарите и да носят задължително маски", апелира тя.

Фандъкова подчерта, че СДВР, с малката подкрепа на Общинска полиция, са на терен непрекъснато и следят дали се спазват мерките в хранителните магазини и другите обекти. По думите ѝ над 500 акта вече са съставени за различни нарушения във връзка със спазването на изискванията.

"Това ще продължи. Вече в парковете забраните се спазват в голяма степен, но в междублоковите пространства и кварталите все още ситуацията не е такава. Екипите и патрулите обикалят и там", заяви кметът на София.

Тя допълни, че има засилено присъствие на полицията в някои моменти в рискови райони. "Въпреки създадената организация за спазване на мерките, видяхме струпване на хора там и затова бяха затворени пазарите. Всички служби и институции са гъвкави. Никой не иска да навреди нито на търговците, нито на клиентите, но искаме да запазим максимално живота и здравето на хората и да дадем възможност на лекарите да ни лекуват", каза още Фандъкова.

Тя посочи, че предлагат няколко мерки на бизнеса като цяло, в това число и на производители на селскостопанска продукция, като една от тях е да не се плащат наеми за времето, в което не са работили.

Относно актуализацията на бюджета на София заради извънредната ситуация, Фандъкова заяви, че целта ѝ е да се намалят разходите във всички сфери, в които е възможно, без това да попречи на изпълнението на стратегическите обекти - метрото, участъците от вътрешните линии, връзките с околовръстния път и детските градини.

"На този етап над 8 млн. лв. предвиждаме да спестим от изпълнението на някои основни ремонти на улици - те са важни, но не ключови, както и 5 млн. от текущите ремонти", посочи тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини