Отидете към основна версия

8 819 28

Моделът, който предизвика възмущение

  • швеция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки

Швеция да последва другите държави в мерките срещу коронавирус

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Починалите в Швеция вече са над 1000 души, а броят на заразените превиши 10 000. Броят на смъртните случаи обаче е по-висок, тъй като в тези 1033 души не влизат починалите по време на Великденските празници в скандинавската страна.

Печалните резултати от липсата на строги мерки вече са налице. Северната европейска страна само призова гражданите да спазват дистанция, събиранията на повече от 50 души и посещенията в старчески домове.

Разглеждайки данните, броят на починалите е значително по-малък от този в Италия и Великобритания, но ако се направи сравнение с съседните на Швеция скандинавски държави, то данните са много тревожни. Степента на смъртност в Швеция е 10 пъти по-висока от тази във Финландия, 4 пъти спрямо Норвегия и два пъти спрямо Дания.

Това накара 22-ма учени да призоват шведските власти да променят подхода си към пандемията „рязко и бързо”. Моделът Lofven’s hands-off предизвика критики от цял свят, включително и от президента на САЩ Доналд Тръмп. Властите в скандинавската държава обаче са категорични, че подходът им е изграден на принципа, че доброволните мерки за социална дистанция са по-ефективни, отколкото пълното блокиране. Шведският модел е по-устойчив в случаите, когато става дума за борба с трайна пандемия.

Както и в редица други държави, и в Швеция най-засегнати от коронавируса са възрастните хора. „Имахме злочесто развитие на вируса, като той беше вкаран в много старчески домове. Сега работим усилено в насока опазване на възрастните хора в тези домове в координация с други правителствени агенции”, каза шведският епидемиолог Андрес Тегнел.

Учени от Dagens Nyheter призоваха шведското правителство да въведе редица конкретни мерки за намаляване на заболелите и смъртността, а именно да бъдат затворени училищата и ресторантите, подобно на Финландия. Служителите, които работят с възрастни хора, трябва да носят съответната екипировка. „Тествайте масово целия персонал, който лекува пациенти, както и им направете тест за антитела, за да може тези с имунитет да се върнат на работа”, казват от Dagens Nyheter.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини