Отидете към основна версия

10 100 91

Шефът на ВМА: Има надежда за лекарство срещу COVID-19

  • венцислав мутафчийски-
  • лекарство-
  • коронавирус-
  • covid-19

Перверзно е лекарите, които се борят на първа линия, да пляскат на нас, които се шляем по улицата, обяви ген. Мутафчийски

Снимка: БГНЕС

Не сме се сблъсквали със странични ефекти, но всички, които се лекуват с хлорохин и хидроксихлорохин, са под наблюдение. Неподходящо е да се използва извън болнични условия и няма да се използват, заяви пред bTV началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Има известни надежди, че това е медикаментът, който повлиява на коронавируса”, добави той.

Ген. Мутафчийски заяви, че се надява хипотезата, че ваксината БЦЖ предотвратява заразяване с COVID-19, да e вярна, но няма достатъчно доказателства.

Професорът коментира и състоянието на депутата от ДПС Хасан Адемов, който по-рано днес бе изписан от ВМА. По думите му при него не е имало тежки странични ефекти. Ходих да го видя в огнището.

„Жената на Хасан Адемов не бе хоспитализирана, синът му обаче задълбочи пневмонията и го приехме в болница. Лекарствата, които г-н Адемов получи, е от дарението на г-н Домусчиев, от същата група”, поясни той.

Ген. Мутафчийски заговори за притеснително „фамилно заразяване“ с COVID-19

Що се отнася до създаването на ваксина срещу коронавируса, ген. Мутафчийски заяви, че трябва да се намери устойчивият вариант в генома на вируса, а не частта, която подлежи на мутации.

„Това е ключът към ваксината”, подчерта той.

От думите му стана ясно още, че разхлабването на мерките няма да стане много скоро.

„Перверзно е лекарите, които се борят на първа линия, да пляскат на нас, които се шляем по улицата”, подчерта проф. Мутафчийски.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 34 гласа.

Свързани новини