Отидете към основна версия

16 286 357

Затвориха София

  • софия-
  • коронавирус-
  • ограничения

Спира междуградският транспорт от и към столицата

От 00.00 ч. на 17 април до второ нареждане се забранява излизането от и влизането в София. Причината е нарастващият автомобилен трафик за празниците. Само на 16 април столицата са напуснали 5000 автомобила. Те ще изпитат трудности при връщането им в София.

Междуградският транспорт от и към София също спира да работи до второ нареждане. Отменят се 35 влака на БДЖ.

Хората, които живеят в София под наем и са заминали за родните си места за празниците, няма да могат да се върнат безпрепятствено в столицата.

"Всичките тези, хора които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. По-скоро последиците ще станат ясни в близката седмица. Процесът на интензивен трафик от София към страната продължава както вчера така и днес (бел. ред. 15 и 16 април), най-вероятно утре и в други ден (бел. ред. 17 и 18 април) също. Тези два дни, в които имаме по толкова случаи на заразени се вижда, че става дума не за инциденти, а за тенденция“, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Забраната не важи за товарните автомобили, както и за тези със специален режим на действие, автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданин, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва лицето да отиде да се лекува. Също така имат право да влизат и излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение. Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми. Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превеждат работници и е необходимо да влязат или излязат от София, за да стигнат до работните си места.

„Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава. За него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място. Този график е от 06.00 сутринта до 08.00 сутринта. Връщането е от 18.00 до 20.00 ч. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа", каза министър Ананиев.

За момента мярката се прилага само в София. В големите градове хората не се придвижват толкова много. София е съвсем различна. Тук има много приходящи, много хора, които живеят под наем.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 46 гласа.

Свързани новини