Отидете към основна версия

20 546 35

Предстои втора, по-опасна вълна от коронавирус

  • коронавирус-
  • болест-
  • сащ-
  • германия-
  • втора вълна-
  • лекари-
  • грип

В САЩ се притесняват, че ще трябва да се борят едновременно с две болести

Снимка: Shutterstock

Втора епидемиологична вълна от новия коронавирус в САЩ може да се окаже по-лоша от първата, тъй като ще съвпадне с началото на грипния сезон, предупреждава директорът на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Робърт Редфийлд отправя призив към американците да се подготвят и да се ваксинират срещу грип, предаде AFP. Той отбелязва, че епидемията е застигнала САЩ в края на грипния сезон, който всяка година оказва сериозен натиск върху американската здравна система. Ако двете заболявания бяха достигнали пика си в един и същ момент, това щеше да затрудни още повече здравната система.

"Съществува възможност атаката на вируса срещу нашата страна следващата зима да ни затрудни повече, отколкото сега. Ще трябва да се борим едновременно с грип и епидемия от коронавирус", казва директорът на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в интервю за в. "Вашингтон поуст".

Подобно предупреждение бе отправено и от Германия. Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията, предаде DW. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ. "В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.

Свързани новини