Отидете към основна версия

3 814 73

Томислав Дончев: Искаме да разхлабим мерките, но това крие рискове

  • томислав дончев-
  • вицепремиер

''България има най-либералните мерки след Швеция'', смята българският вицепремиер

Снимка: БГНЕС

''Всяко трудно време преподава уроци. Човешки, социални, икономически. Дано да сме достатъчно добри ученици. Кризата с коронавируса е един огромен стрес тест за много системи, показва кое работи и кое не, на кое може да се има доверие и на кое не'', това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ вицепремиерът на България Томислав Дончев.

''Безспорно българското общество и икономика не могат безкрайно да останат в карантинен режим. Всеки ден правим анализ за данните. На правителството най-много му се иска да разхлаби мерките, но това крие много рискове и може да доведе до най-злощастния сценарий, при който рано сме взели мерки, а при разхлабването ситуацията рязко да се влоши'', каза Дончев.

''Искам колкото може по-скоро да се либерализират мерките. Това ще се случва плавно, поетапно, като водещият фактор ще са рисковете, които се генерират. Някои държави разхлабват мерките, но те са доста по-строги, отколкото у нас. България има най-либералните мерки след Швеция. Предимството ни е, че ги въведохме рано'', допълни вицепремиерът.

Според данни, с които разполага той, 55-60% от икономиката у нас работи.

''Кризата се отразява различно на всички. Има цели сектори, които са замразени в момента, но някои производства имат допълнителни поръчки. Българската икономика обаче е изключително експортно ориентирана. Ако ние изгубим външните си пазари, това означава стопанска катастрофа'', коментира Томислав Дончев.

Дончев определи като опростена системата за подпомагането на фирмите в кризата и изрази убеденост, че за малките фирми това ще бъде реална помощ, с широка възможност какъв тип разходи могат да се покриват. По думите му, страната ни работи по модел, който се прилага и в други държави.

Вицепремиерът Дончев се изказва в подкрепа на онлайн заседания на Народното събрание, както и онлайн изслушване на премиера Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.

Свързани новини