Отидете към основна версия

11 843 190

Доц. д-р Ангел Кунчев: Със затоплянето на климата ще се покажат далеч по-страшни вируси

  • доц. д-р ангел кунчев-
  • щаб

''Никой не си прави илюзия, че с каквито и да е мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция'', заяви главният държавен здравен инспектор

Снимка: БГНЕС

''Очевидно, че при нови 90 случая за 24 часа, се катерим към по-стръмна крива. Нека да видим как ще продължат нещата през следващата седмица, за да можем да отчетем някаква тенденция'', така главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира забелязващия се ръст в последните дни на заболели от коронавирус в България. Доц. д-р Кунчев бе гост в предаването ''Панорама'' по БНТ.

''Ние сме дали инструкции за необходимите изследвания за доказване на инфектираните. Не мога да кажа дали някой има вина. Ние знаем какво трябва да правим, а именно да подготвим системата така, че да е адекватна. Трябва да продължим мерките, които направиха България една от най-успешните страни в Европа'', това заяви главният държавен здравен инспектор по повод множеството случаи на заболели от коронавирус български лекари.

''Никой не си прави илюзия, че с каквито и да е мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция.Това, което правим е да държим заразата под контрол и да няма остър пик. Много ще бъде жалко, ако сега не устоим. И на мен ми се иска да изляза на зелено, но не бива. Обмисляме да отворим парковете и планината, ако спазваме правилата, обаче'', коментира Кунчев.

Според него тоталното затваряне няма смисъл, защото вирусът вече е навсякъде, но това не означава, че трябва да отхлабваме мерките, а означава, че трябва да ги заменяме с други. ''Ако отслабим мерките, отиваме към гръцкия и турския вариант. А спомняте ли си какво стана във Великобритания и Белгия? Ние се движим като Словакия и Латвия - страните с най-малко смътност в Европа.''

''Най-неприятно ми е, че има много съзнателни хора, които изпълняват всички мерки, и когато ги затегнем още - те са потърпевши. В същото време, има други, които нарушават правилата. Това са тези, които отново тръгнаха на път'', сподели доц. д-р Ангел Кунчев.

''Със затоплянето на климата ще се покажат далеч по-страшни вируси, но това, което правим, е много добра подготовка за бъдещето'', прогнозира той.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 62 гласа.

Свързани новини