Отидете към основна версия

57 033 50

Истината излезе наяве: Кошмарът в Италия е започнал много по-рано

  • италия-
  • коронавирус-
  • кошмар-
  • здраве-
  • зараза-
  • разпространение-
  • ломбардия

Възможно е вирусът да се е разпространявал седмици преди официално обявените първи случаи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусната епидемия в Италия е започнала много по-рано, отколкото до момента се предполагаше, обяви Италианският висш здравен институт (ISS), предаде агенция ANSA.

Разпространението на коронавируса SARS-CoV-2 е започнало много по-рано в областта Ломбардия и други райони на страната, обявиха от здравния институт. Според новите разкрития това е станало още през месец януари, а може би дори и преди това - през декември.

Институтът обяви, че по отношение на заразата, най-високата концентрация на случаи в Италия е била в старческите домове, а след това в семейна среда. Пандемията започна в Китай през миналата година, но бързо се пренесе и в Европа, а Италия дълго време беше европейската страна с най-много потвърдени случаи на COVID-19. Епицентър на болестта се превърна Северна Италия, и най-вече Ломбардия. Италия продължава в момента да е европейската страна с най-много жертви, но вече повече заразени има в Испания.

На 31 януари премиерът Джузепе Конте потвърди за първите регистрирани случаи на коронавирус в Италия. Заразените са имали контакт с китайски туристи. Здравният институт обаче смята, че е възможно седмици преди това коронавирусът вече да се е разпространявал в Италия без знанието на здравните служби. Правителството беше обвинено, че е реагирало бавно и прекалено късно е забранило полетите от Китай. По данни на ISS за месец април 44% от регистрирани случаи на коронавирус са в старчески домове, 24.7% в семейна среда, 10.8% в болници, а едва 4.2% в работна среда. В Италия вече кривата на заразените тръгна надолу и има поводи за оптимизъм. Има ръст обаче на хората, които не проявяват симптоми. Намалява броят на пациентите в критично състояние.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 110 гласа.

Свързани новини