Отидете към основна версия

5 785 6

Този модел самолет няма да види бял свят

  • e-fan x-
  • rolls royce-
  • airbus-
  • самолет-
  • проект-
  • прекратяване

Airbus и Rolls Royce преустановиха проекта за пътническия самолет E-Fan X

Европейският авиационен концерт Airbus и британската компания Rolls Royce преустановиха проекта по създаването на демонстрационен хибриден пътнически самолет модел E-Fan X. Главната причина е пандемията с коронавируса, която на практика срина авиационния пазар.

„Независимо, че проектът е преустановен, изпитанията на бордовите системи и двигателите на модела ще продължат”, каза главният технически директор на Rolls Royce Пол Стейн. В частност компанията възнамерява напълно да завърши разработването на генератора и да извърши цялата серия от изпитания. Rolls Royce също така ще доведе до край проекта за системи на температурен контрол и разпределението на натовареност между различните бордни системи.

Началото на проекта E-Fan X беше поставено през 2017 г. Той включваше преобразуването на хибриден демонстратор на пътническия самолет BAE Systems Avro RJ100 (BAe 146). Новата машина се предвиждаше да бъде поставен хибриден двигател модел Rolls Royce AE 2100 с мощност 2 мегавата. Чрез системата за управление и разпределението на енергия двигателят има за цел да зарежда вградения акумулатор и да захранва електрически вентилатор инсталиран на мястото на третия турбодвигател.

Първият полет на E-Fan X беше планиран за тази година, но след това беше отложен за 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини