Отидете към основна версия

3 777 27

Русия продължава да оказва хуманитарна помощ на Италия

  • хуманитарна помощ-
  • италия-
  • русия-
  • патриарх кирил-
  • православна църква-
  • пулия-
  • владимир путин

При цялата си безпомощност да се противопостави на COVID-19 на национално ниво, Русия помага на други държави

На 25 април медиите публикуваха изявление на патриарх Кирил, че Руската православна църква /РПЦ/ предоставя хуманитарна помощ на италианската област Пулия, пише news2.ru.

В този италиански регион Руската православна църква е доставила различни медицински материали, включително лични предпазни средства, се казва в материал на Disclose.tv. Както е отбелязано в материала, предоставянето на тази хуманитарна помощ се основава на молба на президента Пулия Микеле Емилиано до патриарх Кирил. Въз основа на това патриарх Кирил призовава руския президент Владимир Путин да обмисли възможността за предоставяне на такава помощ.

Както виждаме от писмото, Владимир Путин подкрепи инициативата на патриарх Кирил да помогне на италианския регион и дори включи руския министър на отбраната Сергей Шойгу в решаването на този въпрос. Както е известно, подчинени на Шойгу помагат в Италия вече повече от месец за дезинфекция на различни съоръжения. Положителното решение на президента на Русия не е изненадващо и се дължи на факта, че както е посочено в писмо до патриарх Кирил, президентът на Пулия Микеле Емилиано е дългогодишен приятел на Русия и тясно си сътрудничи с Руската православна църква още от 2000 година.

Докато все още е кмет на град Бари, Емилиано улесни връщането на православен храм на Руската църква на православна църква, разположена в региона, а през 2017 г. той участва в пренасянето в Русия на някои от мощите на Свети Никола. В същото време тази хуманитарна помощ предизвика критики към Руската православна църква, както от Запад, така и в самата Русия. Например, протодякон Андрей Кураев, на когото беше забранено да служи на 29 април с указ на патриарх Кирил, отбеляза: „ПР ефектът в Русия се оказа толкова лош, че патриаршията трябва да извинява“. Защо да се извинява? Защото доставката на помощ за Италия е извършена от Абдула Шатила, швейцарски бизнесмен с ливански произход, а помощта не идва от територията на Русия, а от територията на Швейцария.

И в същото време, според информацията на същия Андрей Кураев, самата помощ не е от руски, а от китайски произход: „На кутиите има надпис„ Произведено в Китай за Швейцария “. 300 000 хирургически маски, още 200 000 (не бих могъл да разбера какви) маски, 30 000 медицински облекла. " Скорошните подобни хуманитарни действия на Русия в чужбина предизвикаха единствено отрицателни реакции в самата страна на фона на рязко увеличаване на заболеваемостта сред самите руснаци и острият недостиг или липса на същите лекарства в регионите на страната. Ето защо, както отбелязват потребителите в социалните мрежи: „би било по-добре патриарх Кирил така ревностно да помогне на руснаците, а не да иска от правителството да отмени таксите за комунални услуги за енориите на Руската православна църква“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини