Отидете към основна версия

1 491 12

Европа трябва да е смела и амбициозна

  • ес-
  • ден на европа-
  • 9 май-
  • лидери

Държавите членки на ЕС почетоха 9 май с видео обръщение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Лидерите на 27-те членки и ръководителите на трите институции на Европейския съюз (ЕС) призоваха за солидарност с цел излизане на страните по-силни от кризата предизвикана от пандемията с коронавируса. Апелът беше отправен във видео обръщение по случай Деня на Европа. Поради наложената карантина празникът се отбелязва скромно във всички държави.

В шест минутното видео европейските ръководители заедно отправят оптимистично послание. „Целта ни е Европа да излезе по-силна от пандемията и от кризата, предизвикана от коронавируса”, каза германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна ще поеме ротационното председателство на ЕС през юли.

„Не се страхувайте да откривате нещо ново, да се обедините, да мислите и да действате за бъдещето. Именно от този европейски дух се нуждаем и днес”, каза френският президент Еманюел Макрон.

Президентът на Европарламента Давид Сасоли призовава правителствата и институциите да бъдат смели и амбициозни. Това е единственият начин да се запази доверието на гражданите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини