Отидете към основна версия

2 038 10

Германското правителство дава €750 милиона за ваксина

  • ваксина-
  • аня карличек-
  • германия-
  • коронавирус

250 милиона евро са заделени за развитие на производствения капацитет

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германското правителство ще даде 750 милиона евро в програма за създаване и разпространение на ваксини срещу новия коронавирус, предадоха германските медии.

Министърката на образованието и научните изследвания Аня Карличек обаче посочи, че ваксината едва ли ще бъде пусната за масова употреба преди средата на 2021 година. Германия е една от страните в света с най-много заразени с коронавирус, но за сметка на това с нисък процент на смъртност.

Около половин милиард от тези пари ще отидат за разширяване на възможностите за клинични изпитания в Германия, а останалите 250 млн. за развитие на производствения капацитет. Една от целите на финансовата програма е да се даде възможност в клиничните изпитания от самото начало да се включат по-голям брой участници.

При нормални обстоятелства изпитанията на нова ваксина се извършват стъпка по стъпка, като всеки път броят на участниците се увеличава, съответно и количеството на препарата, който се произвежда. Сега обаче медицински персонал и други ключови работници могат да бъдат включени в изпитанията на доброволна основа още от ранен етап, каза Карличек. В Германия има над 170 хиляди заразени, а жертвите са близо 7500.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини