Отидете към основна версия

9 065 66

Русия е уплашена

  • русия-
  • вциом-
  • коронавирус-
  • проучване-
  • уплашена

Спокойствие запазват само 7 процента от руснаците

Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на коронавирусната пандемия Русия е уплашена. Това показват данните от ново проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде „Комсомолска правда”.

Социолозите определиха от какво най-много се страхуват руснаците по време на карантинната ситуация заради COVID-19. По данни на университета „Джонс Хопкинс” Русия е на второ място в света, след САЩ, по потвърдени случаи на коронавирусна инфекция. Над 242 хиляди са заразените в Русия.

Новото проучване на ВЦИОМ показва, че 85-87% от руските граждани са разтревожени, докато спокойствие запазват само 7-10%. Експертите от центъра посочват, че в подобна ситуация човек трудно може да запази олимпийско спокойствие. Анкетираните показват и оптимизъм, защото броят на смъртните случаи не е висок и това само по себе си е повод за оптимизъм.

За гражданите пандемията и кризата са като абстрактни понятия, защото научават за тях от телевизията. ВЦИОМ посочва също, че хората, които прекарват повече време в интернет, са по-склонни да проявят паническо поведение. Мнозинството анкетирани са готови да спазват изолацията и мерките, наложени от правителството. Хората най-много се опасяват да не се увеличат цените на стоките. Руснаците също така се тревожат ситуацията с коронавируса да не излезе извън контрол, както и да не загубят своята работа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.

Свързани новини