Отидете към основна версия

4 637 19

Коронавирусът може да затрие една държава от световната карта

  • йемен-
  • карта-
  • коронавирус-
  • оон-
  • жан никола босе

Държавата не е в състояние да се справи с епидемията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пандемията от коронавирус може да заличи Йемен от лицето на Земята, заяви Жан-Никола Босе, ръководител на Агенцията на ООН за бежанците в Йемен. Според него държавата не е в състояние да се справи с епидемията.

В коментар за Sky News Босе отбеляза, че броят на случаите в Йемен бързо нараства. В същото време в страната липсват лекарства, медицинско оборудване и лекари. Приблизителният брой пациенти с коронавирус също е невъзможно да се определи поради липсата на тестове.

"Коронавирусът за Йемен може да е сламка, която ще счупи гърба на камила", каза Босе. По време на 5-годишната гражданска война в Йемен бяха унищожени около половината от всички медицински заведения. Още преди коронавирус в Йемен са били наблюдавани огнища на денга, малария и холера.

Освен това имунитетът на населението е изключително слаб. Според ООН около 80% от Йемен (24 милиона души) се нуждаят от хуманитарна помощ. Поради пандемията 280 хиляди бежанци са останали без никаква помощ. "Йемен ще бъде премахнат от световната карта. Ситуацията е наистина опасна", потвърди Басе в коментар пред телевизионния канал.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини