Отидете към основна версия

5 897 10

Рейтингът на премиера се срина

  • япония-
  • шиндзо абе-
  • пандемия

Една от политическите цели на Шиндзо Абе е да реформира пацифистката следвоенна конституция на Япония с аргумента, че тя вече не отговаря на нуждите на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обществената подкрепа за японския премиер Шиндзо Абе е намаляла с около три процента в сравнение с миналия месец и сега е 36,7 процента, предаде ДПА, като се позова на публикувано днес социологическо проучване на информационната агенция Киодо.

Спадът в популярността на Абе, който миналия месец се ползваше с подкрепата на 39,4 процента от японците, се дължи на критиките към него във връзка с начина на овладяване на коронавируса в Япония, а също така и на серията от скандали, които разтърсиха правителството му. Най-скорошният пример за такъв скандал бе арестът на бившия министър на правосъдието Кацуюки Каваи и съпругата му по обвинение в купуване на гласове на изборите миналата година, предава БТА.

От друго социологическо проучване, също публикувано днес, на информационната агенция "Джиджи прес" става ясно, че мнозинството от анкетираните са против промяна на конституционния текст във връзка с пацифизма.

Една от политическите цели на премиера Абе е да реформира пацифистката следвоенна конституция на Япония с аргумента, че тя вече не отговаря на нуждите на страната и не гарантира японската независимост.

Конституцията е наложена на Япония през 1946 г. от Съединените щати.

Във въпросния конституционен текст се казва, че Токио "завинаги" се отказва от войната като свое суверенно право и че се отказва от заплахите да използва сила и да прибягва до такава при решаването на международни въпроси.

Макар все още да не е успял да промени текста на конституцията, Абе я тълкува по начин, който позволява на Япония да се позове на "правото си за колективна самозащита" и да се сражава заедно със съюзниците си в конфликти зад граница.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини