Отидете към основна версия

6 572 61

Руската армия обяви, че има ваксина срещу коронавируса

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • русия-
  • армия-
  • пандемия-
  • руслан цаликов-
  • имунитет

Всички доброволци са развили имунитет, твърдят от Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската ваксина срещу коронавируса, разработена съвместно от руски военни специалисти и учени от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей”, е готова, предаде ТАСС.

Руският зам.-министър на отбраната Руслан Цаликов заяви в интервю за „Аргументи и факти”, че вече са били направени окончателните оценки на резултатите от тестовете. По думите му „всички доброволци”, включили се в изпитанията за ваксината, са развили имунитет срещу заболяването и се чувстват нормално.

„Първата руска ваксина срещу коронавируса е готова”, заяви Цаликов. Клиничните изпитания са били извършени в една от най-големите военни клиники в страната - центърът „Бурденко". Елена Смолярчук от Първи московски държавен медицински университет заяви, че все още няма яснота колко дълго ще продължи имунитетът на ваксинираните пациенти, предаде РИА Новости. Учените ще трябва да отговорят на този въпрос през втората фаза на клиничните изпитания.

В началото на месец юни руските въоръжени сили обявиха, че са селектирали десетки доброволци, които ще участват в експеримент, свързан с намирането на ваксина срещу коронавируса. Наред със здравните служители по въпросната ваксина работят и служители от звената за биологични оръжия, обявиха тогава от армията. Към момента Световната здравна организация все още не е одобрила ваксина за масово ползване в света. Пандемията е причинила смъртта на 610 000 души, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс". Заразените в света са 14 милиона и 700 000, а Русия е на четвърто място по този показател с близо 780 000 потвърдени случая.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.

Свързани новини