Отидете към основна версия

6 962 34

Нидерландия: Няма доказателства, че маските помагат

  • нидерландия-
  • маски-
  • коронавирус-
  • тамара ван арк

Позицията на Нидерландия се различава от тази на другите европейски държави

Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато редица европейски държави налагат изисквания за носене на медицински маски, включително на открито, Нидерландия има сериозни съмнения дали те помагат срещу коронавируса, предаде Politico.

„От медицинска гледна точка, няма доказателство за медицинския ефект в носенето на маски. Затова решихме да не налагане задължително носене”, заяви министърката на здравната грижа Тамара ван Арк след среща със здравни експерти и кметове.

Срещата се състоя, след като кметовете на Амстердам и Ротердам призоваха за задължително носене на маски в някои натоварени райони. Призивът им бе отправен след скорошно увеличение на заразените лица в тези градове. Ван Арк посочи, че градовете са свободни да „експериментират с инструментариум от мерки”, включително носене на маски, ако сметнат за необходимо.

Нидерландската позиция е в пълен контраст с нарастващия консенсус в Европа, че маски трябва да се носят на места, на които социалното дистанциране е трудно. Дори американският президент Доналд Тръмп призова американците да носят маски. По последни данни на сайта Worldometers в Нидерландия има над 53 000 потвърдени случаи на коронавирус, а жертвите са 6147.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини