Отидете към основна версия

2 900 27

Берлин забрани протест срещу коронавирусните ограничения

  • берлин-
  • протест-
  • коронавирус

Около 20 000 души протестираха срещу ограничителните мерки в Берлин на 1 август

Берлин забрани планираните за този уикенд демонстрации срещу ограничителни мерки, наложени с цел предотвратяване разпространението на коронавирусната пандемия, след като организаторите на протест, провел се по-рано този месец, не успяха да гарантират, че участниците в него носят маски и спазват дистанция. Това предаде Reuters.

Берлинският сенатор Андреас Гайзел заяви, че властите трябва да постигнат баланс между правото на свобода на мирни събрания и необходимостта да се защитават хората от Covid-19.

"Все още сме в средата на пандемия с нарастващ брой инфекции", каза той.

Германия успя да задържи броя на случаите и починалите от коронавирус сравнително нисък в сравнение с някои други големи европейски страни. Новите инфекции обаче непрекъснато нарастват от началото на юли, особено през последните седмици. 

Около 20 000 души, включително либертарианци, конституционни лоялисти, крайнодесни привърженици и антиваксъри, протестираха в Берлин на 1 август.

Гайзел обясни, че организаторите на този протест умишлено са нарушили правилата, които по-рано са приели при разговори с полицията, включително носенето на маски и поддържането на социална дистанция.

„Подобно поведение е неприемливо“, заяви той, като добави, че не иска Берлин да бъде сцена на конспиративни теоретици и десни екстремисти.

Ако тълпите все още се събират, въпреки забраната, полицията ще се намеси, допълни Гайзел.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.

Свързани новини