Отидете към основна версия

7 892 15

Стероидът, с който лекуват Тръмп, трябва да се ползва само в „критични случаи”

  • дексаметазон-
  • стероид-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • лечение-
  • коронавирус-
  • президент

Той се използва и при лечението на някои видове рак

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част от лечението си за COVID-19, се дава само на тежки или критични случаи на болестта, сочат препоръките на СЗО и американския Национален здравен институт, предаде bTV.

През последните дни световната общност получава изключително разнопосочна информация за състоянието на американския президент. Първоначално беше съобщено, че Тръмп е в добро състояние – с лека хрема и температура. Часове по-късно стана ясно, че президентът ще бъде преместен за наблюдение във военна болница в Съединените щати. Междувременно се появиха информации, че Тръмп е бил лекуван с кислородна терапия още в Белия дом, както и с коктейл от лекарства, някои от които все още недоказани.

При последния брифинг на неговите лекуващи лекари стана ясно, че американският президент приема кортикостероид като част от лечението си. Дексаметазонът е разпространен по цял свят кортикостероид. Той се предписва като лечение за артрит, кръвни, хормонални или имунни проблеми, алергични реакции, някои кожни и очни заболявания, проблеми при дишането и някои типове рак. При COVID-19 дексаметазон се предписва само и единствено за тежките или критични случаи на болестта.

Голямо проучване във Великобритания от юни тази година е установило, че дневна доза от кортикостероида в продължение на десет дни намалява смъртните случаи при пациенти на дихателни апарати с една трета. При пациентите на кислородна терапия смъртните случаи намаляват с една пета. И Световната здравна организация, и американския Национален здравен институт препоръчват използването на дексаметазон само в случаи на „тежък или критичен COVID-19“ – тогава, когато има опасност от т.нар. цитокинова буря. В препоръките на СЗО пише също, че трябва да се избягва за леки случаи на болестта, тъй като няма доказан ефект и може да влоши състоянието заради подтиснатата имунна система. Лекуващите лекари на Доналд Тръмп обявиха, че американският президент приема дексаметазон, след като на два пъти е регистриран спад на кислородните нива в кръвта му под 94%. Медиците не уточниха точно колко са паднали нивата, за да се налага такава терапия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини