Отидете към основна версия

19 923 49

Петима починаха след поставяне на грипна ваксина

  • южна корея-
  • ваксина-
  • грипна ваксина-
  • грип-
  • коронавирус-
  • починали

Води се разследване каква е причината за смъртта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Петима души са починали в Южна Корея, след като са били ваксинирани срещу сезонния грип, предаде „Ройтерс”. Според властите няма причина да се мисли, че смъртта им е свързана с ваксинирането.

Въпреки това се води разследване и ще бъде извършена аутопсия. Новината за смъртта на петимата увеличава опасенията за безопасността на ваксината в азиатската държава, точно когато сезонната програма за инокулация се разширява в опит да се намалят потенциалните усложнения от коронавируса.

Здравните служби за момента посочиха, че е трудно да се заяви категорично дали смъртта има връзка с ваксинирането или не. Сред жертвите е и момче на 17 години. Миналия месец официални представители обявиха планове за набавяне на 20% повече грипни ваксини за зимата от предходната година, за да ваксинират 30 милиона души в опит да предотвратят претоварването на здравната система от пациенти с грип и COVID-19.

Повишаването на общественото доверие към ваксините се превърна в голямо глобално предизвикателство тази година, тъй като някои страни бързат да одобрят експериментални ваксини за COVID-19, преди да са завършени проучванията за пълна безопасност и ефикасност. От началото на коронавирусната пандемия потвърдените случаи в света са над 40 милиона. Има опасения, че здравните служби в редица страни ще бъдат претоварени, защото освен обичайния сезонен грип, върлува и коронавирусът.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини