Отидете към основна версия

3 522 19

Смъртоносно! На всеки 4 минути Иран регистрира починал човек от COVID-19

  • иран-
  • ковид-19

Според днешните данни броят на починалите от коронавирус в страната до момента е 32 953, а общият брой на заразените възлиза на 574 856

Снимка: Shutterstock

Иран затегна днес още повече мерките срещу коронавируса в Техеран и в страната, след като здравните власти обявиха, че регистрират смъртен случай, свързан с COVID-19, на всеки четири минути, предаде Ройтерс.

В някои болници вече не достигат легла за лечение на нови пациенти, заяви началникът на националния щаб за борба срещу коронавируса по държавната телевизия. "Нашите лекари и сестри са изтощени. Призовавам всеки да спазва предписанията на протоколите", каза Алиреза Зали.

Здравното министерство съобщи за нови 337 починали и 5960 новозаразени през последното денонощие, предава БТА.

Властите бият тревога, че не се спазват мерките за физическо дистанциране. Заместник-здравният министър Ирадж Харирчи предупреди миналата седмица, че броят на споминалите се може да скочи до 600 на ден ако иранците не спазват предписанията за безопасно поведение.

Затварянето на училищата, джамиите, магазините, ресторантите и други обществени институции в Техеран, което трябваше да приключи днес, сега ще продължи до 20 ноември, съобщи държавната телевизия.

"Крайни мерки и ограничения" ще бъдат наложени за една седмица в най-малко 43 общини с най-силно разпространение на инфекцията, съобщи телевизията, цитирайки официални лица. В 21 от иранските 31 провинции е обявена най-високата степен на опасност от вируса.

Техеран обвинява САЩ, че с обявените санкции спъват усилията на Иран в борбата с пандемията. Вашингтон на свой ред обвини Иран в "некомпетентно и смъртоносно управление" и отказва да отмени санкциите, които бяха повторно въведени през 2018 г., когато Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили.

Според днешните данни броят на починалите от COVID-19 в страната до момента е 32 953, а общият брой на заразените възлиза на 574 856, съобщи говорител на здравното министерство. Някои експерти се съмняват в достоверността на официалните данни и смятат, че посочените от министерството цифри са почти два пъти по-малки от реалните.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини