Отидете към основна версия

3 577 13

Криза! Остър недостиг на здравни специалисти във Великобритания

  • великобритания-
  • ковид-19

Голяма част от медицинските сестри и санитарите в болниците са чужденци, включително от Източна Европа

Снимка: Shutterstock

Във Великобритания Кралският колеж за медицинско обслужване предупреди, че страната и здравеопазването ги очаква изключително тежка зима, особено в условията на пандемията от Covid-19, защото само в Англия има недостиг от 40 000 медицински сестри.

От колежа призоваха правителството да бъде откровено за рисковете, които произтичат от недостига на персонал за сигурността на пациентите. Това става след като националното здравеопазване обяви кризисна ситуация заради броя на пациенти с коронавирус в болниците, който надхвърли 11 000.

Изтъква се, че въпреки предупрежденията по-рано да се запълнят вакантните места за медицински сестри, вече е твърде късно. Голяма част от медицинските сестри и санитарите в болниците са чужденци, включително от Източна Европа, но след настъпилата несигурност, заради Брекзит, се получи отлив на работници и се овакантиха много места.

Междувременно полицията в Лондон се извини след като стана ясно, че е заплашила с арест журналисти и фотографи, дошли да отразят протеста срещу карантината в четвъртък.

При протестите бяха арестувани близо 200 души. Протести срещу карантината са планирани и днес в централен Лондон , както и в Брайтън и на няколко места в Уелс. Един от протестиращите пред Даунинг стрийт издигна плакат: „Демокрация, а не карантина“.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини