Отидете към основна версия

9 191 69

Директорът на "Бионтех": Ваксината ни ще спре пандемията!

  • ваксина-
  • ковид-19-
  • пандемия

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, според които ефективността на ваксината е над 90 на сто

Снимка: DW

Ваксината за новия коронавирус, разработена от германската фармацевтична компания "Бионтех" и американската компания "Пфайзър" ще успее да спре пандемията от Ковид-19, съобщи ТАСС.

Увереност в това изрази генералният директор и съучредител на "Бионтех" Угур Шахин в интервю за британския в."Гардиън", цитиран от БТА.

"Ако става дума за това дали можем да спрем тази пандемия с помощта на ваксина, то моят отговор е - да, защото смятам, че дори защитата от симптоматични инфекции ще има огромен ефект", казва той.

Ученият допуска, че препаратът ще пречи на разпространението на вируса от заразени, които нямат симптоми на заболяването, макар че изпитанията на ваксината не могат официално да потвърдят това на този етап. Според Шахин, за да се изясни този въпрос, може да е нужна и година. След около три седмици се очакват данни за това еднакво силна ли защитата на препарата за различните възрастови групи. Засега това все още не е известно.

"Ваксината няма да позволи на вируса да проникне в клетките, а дори и да успее, той ще бъде атакуван и унищожен от Т-клетки. Успяхме да обучим имунната система много ефективно да изпълнява тези две защитни функции. И сега знаем, че вирусът не може да се защити от този механизъм", каза Шахин. Той очаква, че ваксината ще защитава от вируса най-малко в рамките на една година.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, според които ефективността на ваксината е над 90 на сто. В сряда бе постигнато споразумение между производителите и ЕС за доставка на 200 млн. дози от ваксината и възможност за получаване в ЕС на още 100 млн. дози от препарата. Производството на ваксините за ЕС ще се извършва в базите на "Бионтех" в Германия и на "Пфайзър" в Белгия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.

Свързани новини