Отидете към основна версия

5 887 115

Как изчислиха ефективността на руската ваксина? „Може би взеха резултатите на Pfizer и добавиха 2%”

  • ваксина-
  • руска ваксина-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • европа-
  • пандемия-
  • ефективност-
  • светлана завидова

Конкуренцията кой пръв ще създаде ваксина напомня на Студената война

Снимка: Shutterstock

Здравни експерти поставят под сериозна въпросителна изнесените данни за ефективността на руската ваксина. Наскоро американският фармацевтичен гигант Pfizer (в партньорство с германската компания BioNTech) обяви, че ефективността на ваксината срещу коронавируса е 90%. Само два дни по-късно създателите на руската ваксина „Спутник V” обявиха, че тяхната има 92%.

Според Светлана Завидова, изпълнителен директор на Руската асоциация на организациите за клинични изпитания, става дума по-скоро за безскрупулна конкуренция, отколкото за реални проценти. Тя поставя под съмнение достоверността на изнесените от Русия данни. „Когато нашият президент обяви регистрирането на ваксината на 1 август, неговите първи думи бяха, че ваксината е тествана върху неговата дъщеря. Преди той никога не е споменавал дъщерите си”, казва Завидова, цитирана от Sky News. Руският президент Владимир Путин рядко говори публично за семейството си.

Според Завидова конкуренцията кой пръв ще създаде ваксина напомня на Студената война. Първата руска ваксина, произведена от московския институт „Гамалея", носи името на първия изстрелян в Космоса спътник. СССР прави това през 1957 година. Това събитие поставя началото на космическата надпревара по време на Студената война. „Наистина е странно да правиш анализ само върху 20 случая”, заяви Светлана Завидова, визирайки 20-те потвърдени случая на заразяване с COVID-19 сред участниците в руското проучване (разделени между такива, които са получили по една или по две дози от ваксината и такива, получили плацебо).

„Как можем да направим изводи за 92% от ефикасността въз основа на това? Може би са видели резултатите на Pfizer и просто са добавили 2%”, казва още Завидова. Нейният скептицизъм се споделя и от широка част от руското общество. Скорошни проучвания на центъра „Левада” показват, че преобладаващата реакция сред руското общество спрямо местната ваксина е недоверие и съмнение. Съмнението е видимо и сред западните страни, които не смеят да направят поръчка за руската ваксина, въпреки обещанията на Москва за безопасност и ефективност. Вчера американската компания Moderna обяви, че нейната ваксина е показала близо 95% ефективност.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 88 гласа.

Свързани новини