Отидете към основна версия

3 497 27

Да идват ваксините! Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer

  • великобритания-
  • ваксина-
  • pfizer-
  • коронавирус-
  • европа-
  • пандемия

Съвсем скоро ще започне ваксинирането

Снимка: БГНЕС/ EPA

Великобритания стана първата европейска държава, която одобри използването на ваксина срещу коронавируса. Здравният министър Мат Ханкок обяви, че британската агенция за регулиране на лекарствата е разрешила ваксината на Pfizer и BioNTech.

Ханкок каза, че здравната служба ще бъде готова да започне ваксинирането в началото на следващата седмица. Двете компании, които съвместно разработиха ваксината, обявиха, че тя има ефективност от 95%. При възрастните хора над 65-годишна възраст процентът е 94%.

Sky News предаде, че първите ваксини ще са на разположение още през следващата седмица. Великобритания е една от страните, които са най-тежко засегнати от коронавирусната пандемия. От началото на пандемията 1.6 милиона души на Острова са дали положителни проби, докато жертвите са над 59 000.

Обединеното кралство вече е поръчало 40 милиона дози - достатъчно, за да се ваксинират 20 милиона души, предаде Би Би Си. Около 10 милиона дози трябва да бъдат налични скоро, като първите дози ще пристигнат във Великобритания през следващите дни. "Помощта е на път", написа в социалните мрежи здравният министър. Въпреки че ваксинацията скоро ще започне, хората трябва да бъдат внимателни и да не се отпускат рязко мерките, предупреждават експерти.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини