Отидете към основна версия

3 591 22

Унгария няма да използва руска ваксина срещу COVID-19

  • унгария-
  • ваксина

Будапеща е доволна от участието си в изпитанията на руската ваксина, но за големи доставки на ваксини тя ще трябва "да бъде част от процедурата в ЕС или да внася от Китай"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария ще купува ваксини срещу COVID-19 или чрез механизма за доставки на ЕС, или пряко от Китай, защото Русия не разполага с достатъчен капацитет за производство на ваксини, предаде Ройтерс, като цитира шефа на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Унгария взе участие в тестовете и получи малки пратки от руската ваксина "Спутник-V", което хвърли в смут европейците, че тя ще заобиколи "европейския механизъм за одобрение на новите ваксини.

"Русия има недостатъчен производствен капацитет", каза Гергей Гуяш в интервю за телевизия АТВ, което е качено и на сайта ѝ.

Той добави, че Унгария е доволна от участието си в изпитанията на руската ваксина, но за големи доставки на ваксини тя ще трябва "да бъде част от процедурата в ЕС или да внася от Китай".

Изявлението на Гуяш е първата ясна индикация, че руски ваксини няма да се използват за масови ваксинации в Унгария.

Премиерът Орбан каза неотдавна, че Унгария не изключва никакъв канал, по който може да си осигури ваксини, и изпрати експертни екипи в Русия, за да наблюдават процеса на производството. Будапеща се съгласи също така да участва в тестирането на руската ваксина.

Неговото правителство също е поело ангажимента да разчита на одобрението на Европейската агенция по лекарствените средства за ваксините, които използва, и неведнъж посочи, че ще използва собствени експерти за тестване и одобрение, което е временна опция за страни членки на ЕС при извънредни ситуации.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини