Отидете към основна версия

1 493 5

Мъж на 82 г. първи получи новата ваксина на Острова

  • великобритания-
  • ваксина-
  • мъж-
  • лондон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • брайън пинкър

Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици

Снимка: БГНЕС/ EPA

82-годишният Брайън Пинкър стана първият британец получил доза от ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече използването на местната ваксина „повратен момент в борбата срещу коронависура, предаде БНР.

Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, бе инжектиран рано тази сутрин в оксфордската болница „Чърчил“. Пинкър заяви, че е горд, че е бил ваксиниран с разработен в Оксфорд продукт и сега гледа напред да отпразнува 48-ата годишнина от сватбата си. Повече от половин милион дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ са пуснати в употреба от днес. Правителството е поръчало 100 милиона дози.

Амбицията на здравните власти е в най-скоро време да се премине към ваксиниране на по 2 милиона седмично, при положение, че има налична ваксина. От средата на декември във Великобритания започна ваксиниране с продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и вече около един милион души получиха първата си доза. Разработената в Оксфорд ваксина е по-евтина, по-лесна за съхранение и за транспортиране. Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици.

Мат Ханкок предупреди, че въпреки голямата новина за стартирането на използването на ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ страната я очакват трудни седмици напред. Това се дължи на растящите случаи на заразявания, отдавани предимно на новия щам на вируса, който се разпространява по-бързо. За последните шест дни броят на заразените постоянно надхвърля 50 000. Лейбъристката партия дори призова за налагане на трети общонационален локдаун.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини