Отидете към основна версия

1 567 33

Меркел очаква 10 млн. германци да са ваксинирани до края на март

  • германия-
  • ангела меркел-
  • ваксина-
  • коронавирус

Проучвания показват, че в няколко страни от ЕС, в това число в Германия и Франция, хората са по-малко склонни да се ваксинират, отколкото във Великобритания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия ще е ваксинирала 10 милиона души срещу коронавируса до края на първото тримесечие на тази година, заяви канцлерът Ангела Меркел пред германския обществен телевизионен канал АРД. По този начин тя защити подхода на правителството си по въпроса с ваксинирането, предаде Ройтерс.

"Бихте могли или да кажете, че ще можем през първото тримесечие вече да сме ваксинирали 10 милиона ваксини, използвайки и двете ваксини, или други да кажат "само" 10 милиона; но и в двата случая това ще бъде отправната точка", каза тя, предава БТА.

Населението на Германия е около 83 милиона души. Берлин и ЕС са подложени на критики заради начина, по който е организирана ваксинацията. Критици изтъкват по-бързите темпове, с които тя се извършва в страни като Великобритания, САЩ и Израел, като доказателство за провал на Евросъюза.

Сред причините за забавянето беше решението на ЕС да не последва примера на Обединеното кралство и да не издаде спешно одобрение за ползване на първата ваксина, тази на германската компания "Бионтех" и американската "Пфайзер". Меркел обаче заяви, че това е било правилното решение, защото е било нужно да бъде запазено общественото доверие.

Проучвания показват, че в няколко страни от ЕС, в това число в Германия и Франция, хората са по-малко склонни да се ваксинират, отколкото във Великобритания. Според някои от запитаните ваксините са опасни.

Дори и при най-песимистичния сценарий, при който няма да бъдат одобрени повече ваксини, Германия пак ще може да осигури възможност на цялото си пълнолетно население да се имунизира до края на лятото, каза Меркел и допусна, че може да се направи така, че нещата да стават и още по-динамично.

Споменавайки съобщенията от днес, че руската ваксина "Спутник V" се е представила добре в изпитанията, канцлерът заяви, че всяка ваксина, която е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, е добре дошла в Германия.

"Разговарях с руския президент Владимир Путин за това, днес видяхме добри данни за руската ваксина", добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини