Отидете към основна версия

1 600 6

Британският щам на вируса може да стане доминантен в САЩ

  • британски щам-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • сащ-
  • мутация

Този щам може да стане преобладаващ сред всички щамове на коронавируса

Снимка: Shutterstock

По-заразният вариант на коронавируса, открит за първи път в Обединеното кралство, се разпространява бързо в САЩ и може да стане доминиращ в страната до март, сочи проучване, публикувано на медицинския сайт medRxiv, предаде агенция БГНЕС.

Изследването е проведено от екип от над 50 учени от Калифорнийския университет, Helix, Scripps Research Institute и други. “Поради внезапното и бързо разпространение на щама B.1.1.7 по света, ние се опитахме да проучим динамиката на разпространението на този вариант в Съединените щати”, заявиха изследователите. Според проучването вариантът B.1.1.7. на коронавируса е внесен в САЩ няколко пъти, а присъствието му може да бъде проследено в щатите от края на ноември.

„Разбрахме, че B.1.1.7 се е появил в САЩ към края на ноември 2020 г., той се е разпространил в поне 30 щати на САЩ до януари 2021 г. Важно е да се отбележи, че установихме, че B.1.1.7 е до 45% повече разпространен в цялата страна (от други варианти на вируса)”, заключават авторите на изследването. Отбелязва се, че до март 2021 г. щам В.1.1.7 може да стане преобладаващ сред всички щамове на коронавируса, разпространяващи се в страната, което може да доведе до ново рязко нарастване на заразените, а в резултат на това – и на смъртните случаи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини