Отидете към основна версия

3 206 14

Премиер е готов да подаде оставка

  • словакия-
  • коронавирус-
  • оставка-
  • премиер-
  • игор матович

Напрежението достигна връхна точка, след като премиерът едностранно осигури доставки на руска ваксина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Словашкият премиер Игор Матович заяви вчера, че е готов да подаде оставката си, за да сложи край на кризата в управляващата коалиция, ако неговите коалиционни партньори се съгласят с няколко условия, предадоха информационните агенции, цитирани от БНР.

Матович предложи да се оттегли от поста и да остане в кабинета само като министър в бъдеще, а министърът на икономиката Рихард Сулик и министърът на правосъдието Мария Коликова да излязат от кабинета. Двамата министри са съответно от коалиционните партии „Свобода и солидарност“ и „За хората“. „Ние смятаме за абсолютно наложително Рихард Сулик да напусне правителството, за да се успокои кабинетът“, заяви Матович от името на партията си „Обикновени хора и независими личности“.

Четирипартийната коалиция отдавна е засегната от спорове заради ръководния стил на Матович, отбелязва Ройтерс. Напрежението достигна върха си по-рано този месец, след като премиерът едностранно осигури доставки на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, разгневявайки коалиционните си партньори, които искаха да се изчака ЕС да одобри тази ваксина. Според неотдавнашно социологическо проучване опозиционните социалдемократи ще бъдат най-голямата сила при нови избори. Те биха получили 21,4 процента, следвани от „Обикновени хора и независими личности“ с 11,3 процента и „Свобода и демокрация“ с 10,3 процента.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини