Отидете към основна версия

5 798 28

Накъде тръгнаха наемите на жилища

  • наеми-
  • жилища-
  • добромир ганев-
  • нсни-
  • пандемия-
  • коронавирус

Минимум с 10% е поевтиняването в сегмента

Снимка: М. Богданова ©

Трудно е да се каже точно с колко процента са се променили цените на наемите на жилищата, но понижението е минимум с 10%. "Спадът е повсеместен, като има две основни причини за това. Едната е, че драстично намаля заетостта на т.нар. имоти, които се отдават на краткосрочен принцип. Това е обективна причина. Другото много важно е, че повечето от имотите, които се отдаваха около университетите, са значима част от този пазар в София, Пловдив и Варна. Освен това голяма част от работещите в IT индустрията от други градове, които живееха в София, поради желанието си да получават по-добри доходи, сега имат възможност да работят хоум офис и те също са излезнали от този пазар", казва председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, цитиран от БНР.

В същото време излизат и нови имоти, а и самите наематели като обем намалява. Поради това и натискът върху пазарите се увеличава и цените спадат.

"Трябва да кажем, че законодателството, свързано с наемните отношения у нас не е перфектно. Въпреки това има достатъчно възможности в договорите за наем да бъдат залагани различни клаузи, които да гарантират някакво обитаване, което не е съвсем добросъвестно, когато се използват професионални консултантски услуги, тогава и договорът ще е достатъчно добър, за да защити интересите на страните", допълва Ганев.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Наемите падат

    С 0.4% са поевтинели наемите в Нидерландия през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Това се случва да пръв път от четвъ ...
    19.10.2020
    4 781
    6