Отидете към основна версия

1 734 13

Словакия ще одобри "Спутник V"

  • словакия-
  • спутник v-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Словакия внесе през март 200 000 дози от руската ваксина

Снимка: Shutterstock

До 7 юни правителството на Словакия ще даде разрешение за ваксиниране с руската ваксина "Спутник V", съобщи в сряда словашката информационна агенция TASR, цитирана от БНР.

Словакия вече внесе през март 200 000 дози от руската ваксина, но така и не започна досега ваксинацията с нея поради вътрешни политически спорове относно използването ѝ. Премиерът Игор Матович беше принуден да подаде оставка, след като осигури първоначалната доставка на ваксина зад гърба на своите коалиционни партньори, което доведе до преструктуриране на правителството, включващо и смяната на здравния министър.

С днешното решение Словакия е на път да стане втората членка на ЕС след Унгария, която използва руската ваксина, която до момента не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Министерството на здравеопазването на страната е инструктирано да предостави ваксината до 7 юни, се казва в резолюция, публикувана на уебсайта на правителството.

"Все още има незначителен брой граждани, които декларират, че искат да бъдат ваксинирани единствено с ваксината "Спутник V", се казва в доклад, придружаващ правителствената резолюция, съобщава Ройтерс. Одобрението за руската ваксина ще се прилага само за 200 000 дози, които вече са в страната, се казва още в правителствената резолюция. Споразумението на Словакия с Русия изисква доставката на общо 2 милиона дози, но на този етап не са обявени планове за внос на останалото количество.

Лекарственият регулатор на Словакия SUKL отказа през април да даде препоръка дали да се използва руската ваксина, като заяви, че няма достатъчно данни. След това Словакия поиска от Унгария да предостави допълнителни тестове на словашките складовите запаси на "Спутник V". Новият здравен министър заяви по-рано този месец, че дозите, държани в Словакия, са преминали тези тестове. Словашките служители многократно са заявявали, че на хората в страната ще бъде позволено да избират между "Спутник V" и други ваксини. Досега страната използва одобрените от ЕС ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Според правителствените данни досега 1,6 милиона словаци (от население от общо 5,5 милиона) са били ваксинирани с по една доза.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини