Ментата е сред билките, доказали се като чудесно средство за лечение, успокоение и тонизиране. Тя има уникален аромат, неповторима свежест и прекрасен вкус. Въпреки това употребата ѝ може да се окаже опасна за някои хора.
Диетологът Мария Тихомирова сподели пред медиите в кои случаи употребата на мента може да навреди на организма.
Според нея хората с ниско кръвно налягане трябва да внимават с ментата, тъй като тя има хипотензивен ефект. Противопоказен е и при разширени вени, тъй като намалява съдовия тонус.
"При прекомерна употреба на билката мъжете могат да се окажат с намалено либидо, а ако жената планира бременност, тя също трябва да се откаже от ментата", казва източникът.
Хората, които не страдат от гореспоменатите състояния, могат само да се възползват от умерената употреба на ментата. По-специално, тя помага за справяне с болки в червата и мигрена, казва Тихомирова.
"Освен това ментата намалява менструалните болки и има антибактериално действие. От нея може да се приготви идеална напитка, която намалява гаденето и има освежаващ ефект", заяви диетологът пред руски медии.
Какво се съдържа в ментата?
Ментата съдържа 1-3% етерично масло, в състава на което влизат ментон, терпени, естери на изовалериановата киселина, ментол, амилов алкохол, алдехиди, дъбилни вещества, ензими, смоли, урсолова киселина, каротеноиди, хесперидин, минерални соли (много калций, магнезий и желязо), каротин.
Други вещества установени в билката са: L-карвон, флавонови гликозиди, витамин C, витамин B5, манган, фолат, диетични фибри. В листната маса се откриват още танини (около 6-12%), горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, амид на никотиновата киселина.