Отидете към основна версия

2 432 49

Повишава се броят на заразени учители и ученици, децата са най-потърпевши

  • заразени учители-
  • ученици-
  • деца-
  • потърпевши

"Нека здравният министър да помисли върху това щадящите тестове да се правят вкъщи", каза д-р Юлиян Петров

Снимка: Bulgaria ON AIR

Ръст на заболели с COVID-19 деца. Ще затварят ли отново училищата?

"Приближаваме се към нещо подобно, повишава се броят на заразени учители и ученици, но най-опасното в тази ситуация е, че много се повиши броят на отсъстващите учители. Някои от тях са болни, други са под карантина, трети са си сложили ваксина. И когато в едно училище те са над 5%, вече се появява проблем. А сега получихме информация, че има училища в страната, където има над 20% отсъстващи учители", каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "Денят ON AIR"

Той е категоричен, че в такова училище организацията на работа става изключително трудна.

"Не мога да кажа, че новият План на правителството за справяне с пандемията е по-добър от стария, защото ние от 2 години останахме с усещането, че предлагаме на Министерството на здравеопазването да се прилага диференциран подход, а в момента мерим състоянието в съответния град, район, какво е състоянието на здравната система и пак тя рефлектира върху образователните институции - нещо, което не мисля, че е най-правилното нещо. Децата си остават най-потърпевши и при една влошена ситуация отново ще бъдат в онлайн обучение, което не е най-доброто решение", допълни д-р Петров.

Той смята, че трябва да погледнем какво се случва в Европа и като крайна мярка вече да се затварят училищата.

Попитан дали е вариант тестване два пъти с щадящи тестове, д-р Юлиян Петров отговори: "Ако това ще ги спаси от затваряне - да, вариант е. Много коментирахме тези тестове, тяхната ефективност. Но нека и здравният министър да помисли върху това тези тестове да се правят вкъщи. Много страни го правят. Продължаваме да тиражираме, че нямаме доверие на родителите."

"Ваканцията може да я наречем традиционна, защото всяка година по това време синдикатът е давал предложение, когато станат повече болни, да е една седмица - от 31 януари до 4 февруари. И общо 9 дни да бъдат изолирани ученици и учители. Учениците много се промениха с онлайн обучението, години наред ще наваксват и ще могат да станат такива, каквито бяха преди пандемията", посочи още гостът.

Юлиян Петров припомни, че няма регламент за задължителна включена камера по време на онлайн обучението.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.

Свързани новини