Last news in Fakti

26 Май, 2016 18:44 1 310 2

Стачка до дупка във Франция

  • франция-
  • стачки-
  • протести-
  • трудова решорма-
  • аец-
  • горива-
  • енергетика

Стачни действия започват въ всички 19 ядрени централи в страната

Стачка до дупка във Франция - 1
Снимка АП/БТА

Протестните действия срещу трудовата реформа във Франция доведоха страната до ръба на национална криза, засягайки петролните рафинерии, атомните електроцентрали и транспортните центрове из цялата страна, пише Би Би Си.

Магистрали и мостове бяха блокирани, десетки полети забавени, а сблъсъци с полицията избухнаха в няколко града на страната.

Премиерът Манюел Валс, който твърдо стои зад своята реформа и настоява тя да не бъде оттеглена, смекчи позицията си, заявявайки в четвъртък, че тя би могла да бъде "модифицирана".

Полицията в Париж е задържала девет души и разпръснала група от маскирани демонстранти по време на днешния хиляден протестен марш във френската столица. Демонстрантите настояват правителството да се откаже от новия трудов закон.

Демонстрантите крещяха антиправителствени лозунги по време на относително мирния поход.

Ръководителят на петролната индустрия във Франция, заяви днес, че стачките са замразили основните петролни терминали в страната, както и повечето рафинерии.

В интервю за Асошиейтед прес Франсис Дюсе заяви, че френското правителство е готово да предприеми крайни действия срещу протестиращите ако те не се откажат от своите действия в близките дни.

Той заяви, че правителство е използвало гориво от стратегическите си резерви, за да компенсира недостига на петрол. По негови думи в резерва има гориво за още 110 дни.

В същото време стана ясно, че синдикатите, които стоят плътно зад работниците, са взели решение за стачни действия във всички 19 ядрени централи във Франция. Това би могло да доведе до значителни проблеми в електроподаването, тъй като 75% от електроенергията в страната се произвежда от атомните електроцентрали. Към протеста се присъедини и централата в Гравлин в Северна Франция, която е най-голямата в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Френският премиер бил твърд, ама постепенно почнал да омеква.......къде ще иде че няма да омекне. То и в БГ да сме толкоз единни Боко ша омекне най-много за два дена и толкоз бързо ша търти да бяга че никога повече няма да го видим тука.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ами "единявайте" се бе шматки атакаджийски!Е тъй кат земете да се правите на революционери със скъсаните си гащи по форумите...А иначе висите на държавния социал и редите политически рокади с единствена надежда да залъжете глада, а ТОЙ ОКАЗВА СЕ Е ПО-СЛАБ ОТ МЪРЗЕЛА!
Новини по държави: