Отидете към основна версия

14 714 9

Суперкар с цена под $100 000

  • sin-
  • r1-
  • суперкар
Евтин икономичен и бърз суперкар - именно тази максима са следвали инженерите при конструирането на автомобила Sin R1. Цивилната версия на тази кола се намира във финален стадий на изпитания и има за цел да привлече млади любители на бързото шофиране. Името Sin, което в превод от английски означава грях, е намек точно за привличане на младежката аудитория.
 
Доколко обаче този нов суперкар ще успее да се реализира на пазара, ще покаже само времето. Действително, за подобен автомобил цената не е висока. Sin R1 ще се предлага на пазара за сума от $90 000. Що се отнася до твърдението, че е икономичен, трябва да се каже, че все още няма заводски данни за разхода на Sin R1, но предвид характеристиките на двигателя, това твърдение изглежда спорно.
 
Моторът е 6.2-литров, V-образен осемцилиндров от Chevrolet. Мощността му е 444 конски сили. Агрегатът е разположен отзад и предава момента на задните колела. Общото тегло на Sin R1 е само 1 100 килограма и предвид впечатляващия мотор, не е трудно да се предположи, че колата ще има много прилични динамични характеристики.
От 0 до 100 "евтиният суперкар" ускорява за 3.5 секунди, а максималната му скорост надвишава 300 км/ч. Най-интересното обаче е, че болшинството възли и агрегати, както и елементите от конструкцията са с хомологация от FIA, което означава, че колата може да участва в различни състезания без допълнителни доработки.

Може би най-интересното е, че в случая основно участие в проекта има и българин. Става дума за пилота Росен Даскалов, по чиято идеология е разработена концептуалната версия на модела. Прототипът е сглобен в Германия, а шасито - в Англия. Колите с бългаско участие R1 ще се правят в Мюнхен.

Според Даскалов идеята е не да се създаде хиперкар, а автомобил в който човек да се чувства добре при влизане в завои с висока скорост. Също така целта не е да се направи кола с луксозен интериор, а по-скоро тя да е максимално близко до усещането за истински състезателен автомобил.
 
Очаква се първите готови автомобили да се появят още в края на тази година, а ако всичко върви по план и има търсене, от Sin могат да правят по 120 автомобила годишно 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Sin Cars търси 20 млн. лв. от БФБ

    Производителят на първата българска суперкола - Sin Cars International, планира да дебютира на фондовия пазар у нас. Целта на компанията е да набере ф ...
    31.10.2018
    5 791
    16
  • Греховете български

    Месец след британската си премиера първата българска суперкола дебютира на родна земя. На мъгливата писта на летище "Лесново" кацнаха едновр ...
    18.12.2014
    90 686
    143