Отидете към основна версия

13 578 15

Honda постави световен рекорд по икономичност

  • honda-
  • civic-
  • civic tourer-
  • рекорд-
  • гинес

Дизелово комби Civic Tourer с 1.6-литров двигател донесе на Honda световен рекорд за нисък разход на гориво, след като измина 13 498 км през 24 държави от ЕС за 25 дни. Постижението е дело на Фъргал МакГрат и Джулиан Уорън от европейския Научно изследователски център на компанията.

По време на пътешествието, започнало на 1 юни в белгийския град Алст, Civic-ът е изразходвал средно 2.82 литра нафта на 100 км, с 25% по-малко от каталожния разход на модела (3.8 л/100 км). Рекордът е записан в книгата "Гинес", след като МакГрат и Уорън са предоставили редица доказателства, включително фото- и видеоматериали, както и свидетелства от независими наблюдатели във всяка от посетените държави. GPS-координатите от маршрута им са били фиксирани със специално устройство на британската компания Tracker, която произвежда оборудване за издирване на крадена техника.



Новият рекорд е поставен с напълно сериен автомобил. Съгласно установените правила зареждането е ставало на обикновени бензиностанции до пълен резервоар, за да се изключи предимството на по-ниското тегло. Налягането в гумите и центровката на колелата са съответствали на предписаните от Honda стойности.



През май Peugeot 208 постави рекорд за икономичност, изминавайки 2 152 км с един резервоар. Средният разход на френския хечбек с 1.6-литров дизелов мотор, бе изчислен на по-малко от 2 л/100 км. Постижението бе регистрирано от френската сертификационна организация UTAC.

Подробни техничеси характеристики за Honda Civic Tourer - ВИЖ

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Най-икономичният Volkswagen Golf TDI

    Дизелов Volkswagen Golf попадна в книгата за рекорди на Гинес, като най-икономичния автомобил в САЩ. По време на продължителния тест драйв въпросни ...
    09.07.2015
    30 263
    32