Last news in Fakti

7 Юли, 2015 14:59 13 557 15

Honda постави световен рекорд по икономичност

  • honda-
  • civic-
  • civic tourer-
  • рекорд-
  • гинес

Дизелово комби Civic Tourer с 1.6-литров двигател донесе на Honda световен рекорд за нисък разход на гориво, след като измина 13 498 км през 24 държави от ЕС за 25 дни. Постижението е дело на Фъргал МакГрат и Джулиан Уорън от европейския Научно изследователски център на компанията.

По време на пътешествието, започнало на 1 юни в белгийския град Алст, Civic-ът е изразходвал средно 2.82 литра нафта на 100 км, с 25% по-малко от каталожния разход на модела (3.8 л/100 км). Рекордът е записан в книгата "Гинес", след като МакГрат и Уорън са предоставили редица доказателства, включително фото- и видеоматериали, както и свидетелства от независими наблюдатели във всяка от посетените държави. GPS-координатите от маршрута им са били фиксирани със специално устройство на британската компания Tracker, която произвежда оборудване за издирване на крадена техника.



Новият рекорд е поставен с напълно сериен автомобил. Съгласно установените правила зареждането е ставало на обикновени бензиностанции до пълен резервоар, за да се изключи предимството на по-ниското тегло. Налягането в гумите и центровката на колелата са съответствали на предписаните от Honda стойности.



През май Peugeot 208 постави рекорд за икономичност, изминавайки 2 152 км с един резервоар. Средният разход на френския хечбек с 1.6-литров дизелов мотор, бе изчислен на по-малко от 2 л/100 км. Постижението бе регистрирано от френската сертификационна организация UTAC.

Подробни техничеси характеристики за Honda Civic Tourer - ВИЖ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жужо

    4 0 Отговор
    Бре бре както е тръгнало тия коли скоро ще почнат да произвеждат нафта бе хахахахахаха
  • 2 Карчо

    3 0 Отговор
    Добре че има такива коли , та да има повече гориво за нашите кошници..
  • 3 ti60

    3 0 Отговор
    Само не разбрах хондата ли е със световен рекорд с разход 2,8 или пежото с разход под 2/100
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Еко и нафта не ми се връзват нещо в едно изречение...
    И не видях средната скорост. Сигурна на места са бутали :D :D :D
  • 5 миро

    1 1 Отговор
    Абе я ми дай тази хондара да подстрига както му е реда и щесе образува водовъртеж в резервоара.Рекламни глупости.

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Хондата е изминала 13 498 км, а Пежото 2 152 км в теста, гигурно затова Хондата печели :?
  • 7 бд

    1 0 Отговор
    Средната скорост е била 22.49км/ч.Ако на ден са карали 10 часа,то тогава са се движили с 53.99км/ч.С такава скорост всяка нова дизелова малка кола ще има подобен разход,и често ще споменават родителите ни.Не виждам смисъл да дадеш 50000лв за да имаш разход от 2.8 литра , да се движиш като охлюв и отделно да пречиш на другите.На снимките се вижда уморените водачи,а са минавали само 537км на ден по европейски пътища с обезшумена кола.Явно трябва да си мазохист.

    Коментиран от #12

  • 8 гмм

    1 0 Отговор
    Добро, тоя детое писал статията прочел ли я е след това?Не става ясно защо рекордът е за хондата след като Пежото е с по-нисък разход??
  • 9 Десислав Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "миро":

  • 10 МАРКО ТОТЕВ

    0 0 Отговор
    тези двамата сигурно през това време са яли боб. а от седалките е имало директно тръби към въздушния филтър за използване на еко газа който са изпускали задниците им -ХАХАХАХАХА. затова разхода е толкова нисък ХАХАХАХА
  • 11 Някой

    1 0 Отговор
    Най-вероятно разликата в съпоставката от тестовете на Хонда и Пежо е, че единият автомобил фиксира разход в реална пътна обстановка и зарежда гориво от масовите бензиностанции, докато другият прави обиколки на писта с подбрано гориво, докато издуха количеството в резервоара... Както и да е, за мен Сивик винаги ще е един от топ машините в класа си.
  • 12 офффф

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "бд":

    Ако,ако,мако!Карали са точно по 8 часа на ден.На места буквално автомобилът е пълзял,като например в София.

    Ейййй,все ще се намери някой да се изака на труда на другите хора.
    Рекорда не е за скорост а за икономия.Тези дето харчат по 2 литра ги знаем.Да ги пуснат в реални условия та да видим.

    Преди 5 години имах Хонда сивик 1.3-75к.с. 93г.Карборатор.Едно лято реших да си направя експеримент.Пловдив-Сл.Бряг скорост 80км.ч като на места и 90 колата ми изгори точно 4.2 литра на 100км.бензин.В колата трима човека от които единият дете 2г.и много багаж.Горивот ми струваше 23кинта.В градско колата ми е докарвала 5.4л.на 100км.но лятото.
  • 13 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Аха, Хонда поставила рекорд..)) Тия двамата пичове от втората снимка са се скапали да я тикат.
  • 14 некойси

    1 0 Отговор
    Еми предполагам че рекорда е далече по-реален от колкото този на прехваленото Пежо, което в последствие се оказа че не било толкова икономично (около 5,5 л. / 100 км ли беше)
  • 15 изпробвал

    0 0 Отговор
    Който не е карал Хонда може да се съмнява.Аз съм постигал на Акорд
    2006 та 155 коня бензин 4,8 извън града.Със Сивик 1,5 115 коня 4,2литра на 100.
    Това е с български бензин по наши пътища.
    Въобще не е чудно дизел с хубава нафта да постигне 3,8.