Отидете към основна версия

24 809 22

Great Wall чупи рекорди

  • китай-
  • автомобили-
  • great wall-
  • volkswagen

Автомобилният пазар в Китай е доста по-различен от този в Европа, но няма как да не му обърнем внимание, защото именно той е един от най-важните в световен мащаб и до голяма степен определя бъдещето индустрията. Ако накратко трябва да обрисуваме обстановката в Поднебесната държава, тенденциите, които се открояват там за първото полугодие на 2015 г., са три. След продължителния ръст на този пазар през юни тази година за първи път там бе отбелязан спад. За лидерите Volkswagen настъпиха сложни времена, а "звездата" през тази година е Great Wall.

Отрицателната динамика достигна своя пик през май, когато на китайския пазар беше отбелязан спад с 1.4%. Според прогнозите той ще се запази, което пък принуждава повечето автомобилни производители да инвестират огромни суми, за да поддържат своите дилъри в Поднебесната държава. Освен Volkswagen по този път тръгна и друг световен лидер - BMW. Китайският производител Great Wall, чиито автомобили се сглобяват и у нас, обаче е на другия полюс и направо чупи рекорди с продажбите си от началото на годината.

По данни на focus2move общият брой продадени автомобили в Китай през юни тази година е спаднал до 1.83 млн, докато през май в Китай са реализирани 1.93 млн. леки коли, а през април - 2.02 млн. Въпреки големия спад в продажбите си (-15%), Volkswagen продължава да е лидер на пазара в Китай. На второ място в рейтинга е Wuling, но и този бранд бележи спад с 5.8%. Тройката се допълва от друга китайска фирма ChangAn, който обаче е с ръст от +14.7% за първото полугодие на 2015-а.

След тях се нареждат Hyundai (-7.5%), Toyota (+9.0%), Buick (-1.2%), Ford (+8.1%). Great Wall заема осмата позиция в тази класация с продадени 417 400 автомобила, но по-интересен е рекордният ръст. Фантастичната динамика в продажбите на Great Wall се изчислява на 172.7%. Десетка се допълва от Honda и Dongfeng. Що се отнася до концерните, лидерството в Китай е за Volkswagen. На второ място е SAIC, а третата позиция е за американците от General Motors.

Научете повече за моделите на Great Wall , от  ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини