Отидете към основна версия

4 835 9

Протести в АвтоВАЗ

  • автоваз-
  • протест-
  • митинг

Работници са излезли на митинг срещу "асоциалната политика" на АвтоВАЗ в неделя, съобщава "За рульом". Митингуващите са настояли за спиране на съкращенията, увеличаване на заплатите и национализация на завода с "участие на членове на трудовия колектив в ръководството". Митингът е бил организиран от местната организация на Комунистическата партия на Руската федерация и независимия профсъюз на АвтоВАЗ.

Полицията и синдикатите влизат в противоречие за точния брой на протестиращите. Профсъюзът твърди, че те са били над 1 500 души, докато според силите на реда на митинга са присъствали не повече от 700 служители. От управата на АвтоВАЗ съобщават, че мероприятието не е повлияло на работния процес.

"Уволнените просто няма къде да отидат - другите предприятие в Толиати също са свързани с АвтоВАЗ. Положението на трудещите се там е направо плачевно", отбелязва представител на независимия профсъюз. Според синдиката протестът е организиран заради слухове, че ръководството планира съкращението на още 15 000 души.

В началото на септември в руските медии се появи информация, че ръководството на АвтоВАЗ се кани да съкрати нови 15 000 от 49-те хиляди работници на компанията. От началото на годината продажбите на нови автомобили Lada са спаднали с 26% до 181 800 бройки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини